Hans Blix om största hoten i dagens värld

Berömde kärnvapenexperten Hans Blix är idag intervjuad i en annonsbilaga till DN som handlar om samhällssäkerhet.  Han lyfter förutom några politiska oroshärdar(Kashmir,Taiwan och spänningarnaIsrael-Iran) fram klimathotet som “betydligt mer oroväckande än krig och terrorism”. Samtidigt ser han att kärnvapnen hotar “med raskt självmord på mänskligheten” och anser att “diplomati och nedrustning behövs mer än någonsin”

Han lyfter också fram det ekonomiska beroendet av varandra och handelns betydelse som ett fredskitt. Han talar också om det stora behovet av innovationer och effektivare och smartare användning av bränslen.

Blix är också orolig för att de generella åtgärderna mot terrorism (lättvindig lagring av telefonsamtal och epost) kan underminera de demokratiska värdena. Han är vidare helt övertygad om att “det offentliga samtalet är det grundläggande sättet att behålla fred i samhället. Demokratin och majoritetsregeln är fundamentala för ett samhälles fred och utveckling” och Blix slår slutligen fast: ” Det civiliserade samhället måste argumentera rationellt och forskningen är väldigt central för att upprätthålla det kritiska tänkandet.”

Kloka konstateranden av en internationellt mycket erfaren expert och diplomat. Dagens politiker bör på allt sätt ta vara på och omsätta hans recept i handling. Mellan länder är det oerhört viktigt att förutom skapa beroenden också hela tiden se till att det finns en öppen DIALOG. Den får aldrig tystna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s