Stor europé ur tiden

Citat från tyska tidningen Bild:

Altkanzler Helmut Kohl ist heute Morgen in seinem Haus in Ludwigshafen gestorben. Er wurde 87 Jahre alt. (slut citat)

Förre förbundskanslern Helmut Kohl,kristdemokrat (CDU) var mest känd som en av de allra främsta arkitekterna bakom och tillskyndarna till den fredliga tyska återföreningen ( BRD+DDR,  die Wende) och det moderna Europa med ett utvecklat EU. Han bidrog kraftfullt till att förstärka försoningen med Frankrike och lade en betydadnde del av grunden  för  det återförenade Tysklands mycket nära samarbete med Frankrike , ett samarbete som nu efter det franska valet av EU-vännen Macron till president och framgångarna för hans parti La République en marche!  i franska parlamentsvalet  fått en ny  positiv injektion. Axeln Berlin–Paris, Merkel–Macron kan i Kohls anda bli  en avgörande vägvisare för EU:S framtid.

Säkerligen har Kohl i sitt tänk haft starkt stöd i giganterna Konrad Adenauers och Charles de Gaulles kloka, framåtblickande Élysée-Vertrag (Der deutsch-französische Freundschaftsvertrag ) från 1963.

Alla vi européer—Du också– har med kunskap om vår allt annat än fredliga historia all anledning att verka i Kohls anda och successivt förstärka och förbättra vårt stora freds- och frihetsprojekt EU.

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s