Niinistös pragmatiska steg

I dagens krisfyllda och säkerhetsmässigt spända situation är det verkligen inte samtal och kontaktsökande som är problemet utan tvärtom bristen på sådant agerande och påtagliga risker att man låser sig i ”fiendebilder”. Till europeiska ledare som tydligt insett detta hör bland andra förbundskansler Angela Merkel och hennes regering och på senare tid EU-kommissionens ledare Jean-Claude Juncker samt – aktuellt just nu, finländske presidenten Sauli Niinistö. Den senare har igår uppenbarligen på en mycket realistisk grund tagit emot Rysslands president Vladimir Putin på ett arbetsbesök.

Det är närmast förvånande att det finns svenska politiker som starkt kritiserar Niinistö för hans ansträngningar.( Jämför Expressen 2016-07-01 samt tidningens sajt geo.se )

Diplomati, modig dialog och förtroendeskapande åtgärder är de realistiska vägarna till säkerhet och fred- inte nya rustningsspiraler och intensifierat vapenskrammel. Politiska ledare har all anledning att lära sig från de blodiga 1900-talsläxorna och från det som varit bra i freds- och samarbetsprojekt som EU.  Innan det blir för sent…

 

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Livsstil och Kultur, Svensk politik, Uncategorized, Utbildning och undervisning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s