Läget i SYRIEN……

Syriens ledning under alawiten al Assad kämpar tillsammans med den alawitiska minoriteten och med iranstödda shiamuslimska Hizbollah mot extremt sunnimuslimska/ islamistiska Islamiska staten, al Nusrafronten och al Qaida samt saudistödda och US-stödda moderata sunnimuslimska rebellgrupper . al Assad stöds också med vapenresurser av Ryssland och shiamuslimska Iran.
USA som alltså är emot al Assad flygbekämpar i en koalition med flera länder , nu också sunnimuslimska Turkiet, Islamiska staten och islamistiska organisationer och stöder aktivt kurdiska marktrupper mot islamisterna. Turkiet flygbekämpar i eget intresse samtidigt(!) kurdiska styrkor på andra håll i Irak och Syrien.
Såväl USA:s som samtidigt natopartnern Turkiets insatser med nämnda upplägg blir rimligen svårhanterligt motsägelsefulla….

Röran i Syrien antar alltmer bibliska/profetiska dimensioner samtidigt som man osökt får associationer till den kände engelske 1600-talsfilosofen Thomas Hobbes pessimistiska filosofi om ”allas krig mot alla” och Leviathan(diktatur).

Lösningar av det låsta läget syns inte skymten av trots all död och allt övrigt svårt folkligt lidande. Vad som kan vara nycklar är samsyn mellan stormakterna samt med Iran och Saudiarabien kombinerat med markinsatser under FN-flagg.
Det är både ynkligt och skrämmande att man efter flera års vidrigt blodbad och gigantiska flyktingkatastrof inte kan nå fram dit.

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s