Kanske något att lära av norsk syn på sön- och helgdagar……

Per Ewert tar i ett intressant inlägg i Världen idag 2015-02-23 den i Norge pågående debatten om söndagsstängt eller ej. Ewert noterar bland annat att Sverige vad gäller engagemanget i den pågående kristna fastetiden internationellt sett är “ganska udda land”.”Både i vår sekularism och i vårt sätt att ständigt rusa genom tillvaron”-
Ewert fortsätter (citat): I dagens Sverige ska alla dagar vara lika – långfredag eller en vanlig onsdag i oktober. Alla ska ha full tillgång till allt, dygnet runt. Konsumtionen ska driva landet runt, ekorrhjulet ska snurra på. Hur tillvaron blev så här uppspeedad är vanskligt att slå fast. Det vi vet är att inte tillräckligt många har satt ner foten för att bromsa ekorrhjulet. För är det verkligen ett kontinuerligt utbud av prylar och häftiga upplevelser som nutidsmänniskan djupast söker? Eller är det i grunden något annat vi längtar efter? (slut citat)

I Norge finns en ganska omtyckt lag om söndagsstängt, och det är om den debatten där just nu står. Norge har även en helgfridslagstiftning, så trots den geografiska närheten finns på dessa punkter uppenbara mentala skillnader. Med många bärande argument ifrågasätter Ewert om vi inte har viktiga saker att lära från grannlandet…….

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in HÄLSA--TONVIKT PÅ PSYKISK HÄLSA OCH PSYKIATRI, Livsstil och Kultur, Svensk politik, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s