EU:s östutvidgning delvis förhastad??

I medierna idag 2014-07-29, bland andra AB, talas om att EU-medlemmen (!) Ungern är på god väg väg att lämna den västerländska demokratin som styrmodell. Jag citerar från Aftonbladet: Ungerns premiärminister Viktor Orban säger sig vilja avskaffa demokratin till förmån för en “icke-liberal stat”. Det enligt ett filmat tal från i lördags som ligger på den ungerska regeringens hemsida, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg Den globala finanskrisen 2008 har visat att “liberala demokratiska stater inte kan förbli internationellt konkurrenskraftiga”, säger Orban i talet. I stället nämner han Ryssland, Turkiet och Kina som exempel på framgångsrika länder – “ingen av dem är liberala och vissa av dem är inte ens demokratier”. (slut citat)

Att Ungern tidigare har haft bekymmer med rasism och antisemitism har medierna rapporterat liksom om begränsad mediefrihet och att landets rättssystem ändrats mot ökad politisk kontroll. Bör sammantaget med Orbans nya uttalanden rimligen vara illavarslande och omskakande nyheter för EU:s högsta organ.

När man samtidigt hör om korruptionen i Bulgarien och Rumänien och ser deras påtagliga ovilja att ta hand om de egna romska medborgarna så väcks automatiskt frågan om inte den omhuldade östutvidgningen delvis gått alltför snabbt. Starka skäl att ta det lugnare och höja ribban både utåt och faktiskt också inom EU:s nuvarande medlemskrets !!

En annan sak är att EU har all anledning att söka upprätta, vidmakthålla och utveckla fredliga, öppna dialoger och vettiga relationer också med auktoritärt styrda länder.

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Livsstil och Kultur, Svensk politik, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s