SvD: “En optimistisk filosofi för 2000-talet”

Citat från spännande understreckare i SvD med kommentarer till filosofen Luc Ferrys senaste bok “De l´amour–Om kärleken.En filosofi för 2000 talet” :ÅTERUPPLYSNING Vi står inför en ”ny humanism”, där kärleken präglar inte bara privatlivet utan även politiken, menar den franske filosofen Luc Ferry. För första gången är den ledande principen inte en ideologi beredd att offra människoliv utan en strävan att värna om kommande generationer…………..Tesen i denna hans senaste bok är att vi befinner oss i ett skede där kärleken ligger till grund för de värderingar som präglar även det offentliga livet och politiken……………..Redan i en tidigare bok, ”La Révolution de l’amour” (se Under strecket 7/2 2011) har Ferry framfört tanken att vi har trätt in i ett nytt skede, där den äkta kärleken, i all sin bräcklighet, den kärlek som enligt bibelns bud är ”störst av allt”, läggs till grund för en ny humanism inriktad på ökad omtanke och omsorg. Den nya boken är en direkt fortsättning på denna.(slut citat)
Understreckaren bör läsas i sin helhet. Väcker onekligen goda förhoppningar! Gud give att vi kan börja att återigen hoppas på förnuftet. Boken ger ju en signal åt det hållet i alla fall…..

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Livsstil och Kultur, Uncategorized, Utbildning och undervisning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s