Vad världen behöver är medlare,brobyggare ,insikt om beroende och sund integration

Precis det som rubriken säger behövs för läkedom och balans i dagens allt svårare både politiska och ekonomiska kriser. Bra kunskap och bilder om detta förmedlas idag också på DN:s ledarsida. Där skrivs om den nyligen avlidne stjärnmedlaren Roger Fisher som tillsammans med president Jimmy Carter lyckades med Camp David-avtalet. Fisher visade att skilda intressen inte var något hinder för förhandlingslösningar utan tvärtom kan leda till för parterna fördelaktiga lösningar.

En annan man med snarlikt efternamn,  Joschka Fischer (tidigare bl a utrikesminister och vice förbundskansler i Tyskland) radar i sin kolumn i DN upp och kommenterar högaktuella och mycket farliga politiska och ekonomiska orosmoln i bla Mellanöstern och Europa. Han talar om risker för kriser av megaformat. Han avslutar på följande visa sätt (citat): Respice finem (Föreställ dig slutet) sade romarna. Världsledarna måste ta till sig detta tidlösa visdomsord. Det gäller i särskilt hög grad européerna. Det vore orimligt om vi återigen fick genomlida en verklig katastrof för att förstå vad den europeiska integrationen alltid har handlat om.(slut citat)
Det här är lärdomar och klokskap för alla politiska läger. Vad världen behöver är goda medlare, modiga brobyggare, insikt om det ömsidiga beroendet och en sund integration . Alternativen har historien läxat upp oss om och dessa alternativ förskräcker. Bevare oss från återupprepande!Vi måste lära fredens och välståndets vägar från historien!

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Livsstil och Kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s