Recension i DN Kultur 2012-04-18 av senaste numret av Ordfront: “Dagens glitter blir morgondagens svarta hål”

I pappersupplagan av DN Kultur idag finns en talande recension av nya numret av Ordfront. I Ordfront synas den stora köpfesten i Sverige och världen. Intressanta siffror presenteras bla att 94% av alla svenska kvinnor i åldern 16-24 år köper nya kläder en gång i månaden, och var femte varje vecka(!!). Totala köpesumman för kläder per år anges till 71 miljarder (!!).

Man pekar på möjliga samband och pekar på kopplingar till det globala ekonomiska systemet ,där “stora skuldberg allt snabbare skyfflas runt mellan banker,länder och medborgare”och”lösgör pengar för konsumtion genom att det blivit förrädiskt lätt att låna billigt”Man hänvisar också till att “handelns utredningsinstitut anser att de låga räntorna har hägre dopningseffekt på köpkraften än både skattesänkningar och minskad arbetslöshet”.

“Men “sägs det”dagens glitter blir lätt morgondagens svarta hål. Sveriges skuldberg är faktiskt lika stort somGfreklands–men största delen ligger inte hos staten, utan i medborgarnas banklån.”

Samtidigt lyfter man fram i artikeln och recensionen hur ledande politiker och kommentatorer betonar konsumtionens roll för att hålla hjulen igång. Och pekar på hur det kan hänga ihop med intresset att borra efter olja i Arktis och sälja vapen också till diktaturer. I avslutningen av recensionen sägs sedan”Vill man köpa vad som helst måste man sälja vad som helst.”

Det finns onekligen stor anledning att fundera över vanorna och deras följder……..

 

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in Livsstil och Kultur, Svensk politik, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s