Maria Schottenius i DN: Skolorna använder betygen för att komma åt skolpengen

I en mycket läsvärd,alarmerande krönika 2012-04-02 tar Maria Schottenius upp den aktuella situationen med ständigt försämrade resultat för den svenska skolan och behandlar särskilt kopplingen mellan utvecklingen och effekter av skolpengen som varje elev för med sig. Hon avslutar krönikan på följande sätt (citat):

Det hjälper ju inte vilka resurser stat och kommuner plöjer ned i skolan om själva strukturen ser ut så här. Skolorna ägnar sig åt dumpa betygen och slåss om skolpengen i stället för att utveckla undervisningen och höja kunskapsnivån.

Idiotin är glasklar.(slut citat)

Det finns helt klart anledning att ta den här frågan på största allvar och hitta former där det finns klara incitament för konkurrens mellan skolorna om innehåll, kunskaper och använda pedagogiska metoder. Att sämre kunskaper belönas med högre betyg är förstås en helt tokig väg både för eleverna och deras framtid och för samhället.

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in Uncategorized, Utbildning och undervisning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s