DN har rätt om svenska vapenexporten.

Citat från DN:s huvudledare 2012-03-30 angående avgående försvarsministern Tolgfors och den svenska vapenexporten:

Under de senaste veckorna har två saker klarlagts. För det första ska Sverige inte exportera försvarsmateriel till regimer som konsekvent kränker mänskliga rättigheter. Det är både fel och saknar folkligt stöd. Därför måste ett demokratikriterium införas.

För det andra är mer transparens och fler möjligheter att dra i nödbromsen nödvändigt. Nuvarande system med ett Exportkontrollråd där ledamöterna har munkavle är otillräckligt.

Sten Tolgfors tid som försvarsminister är över. Granskningen av Saudiaffären och debatten om svensk vapenexport är det inte.(slut citat)

Det är ett enormt tragiskt missförstånd i den upplysta värld och tid vi lever att ständigt fler och värre vapen gör världen säkrare. I den mån Sverige skall exportera vapen eller know-how på området så är det viktigt att exporten sker till demokratier. DN har helt rätt i det.

 

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Livsstil och Kultur, Svensk politik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s