Obehagliga påminnelser om vettlös polarisering

Jag studsade till och blev rejält  illa berörd när jag i AB 2011.07.26 nyss läste följande (citat):

Danmarks integrations- och utvecklingsminister Sören Pind (Venstre) liknar terrorangreppet i Norge med danska aktivisters civila olydnad. Kommentaren, som lagts ut på Facebook, har väckt ilska både i de egna leden och i oppositionen.(slut citat)

och också senare i artikeln (citat):

Den konservative programledaren och profilen i den amerikanska Tea Party-rörelsen, Glenn Beck, går ett steg längre än Sören Pind.

Han liknar ungdomarna som dödades på Utöya med Hitlerjugend.

– Det var skottlossning på ett politiskt läger, som påminner lite om Hitlerjugend. Jag menar, vem är det som anordnar läger för ungdomar som handlar om politik? Det är alarmerande, sade Beck i sin radioshow. (slut citat)

Att man är öppenhjärtig och tydlig är en sak och oftast en bra sak– att torgföra ren populism med hatfylld underton  är en klart farlig väg som kan bidra till att väcka förvirrande stämningar och orimlig polarisering som för tankarna  till  t ex 70talet.

Som jag ser det har vi alla i stället ett ansvar att skapa grund för en sansad och vettig DIALOG ledande till SAMARBETE och FRED. Det är knappast obekant för någon att jorden  är en liten  boll som vi alla måste lära oss samsas och utvecklas tillsammans på.I kristen mening har vi dessutom som uppdrag ett tydligt förvaltarskap. Populism i de nämnda formerna gynnar inget av de goda mål jag räknat upp.

About wengorsdagbok

pensionerad gymnasielärare (psykologi,samhällskunskap,historia) och IT-projektledare vid landsting och universitet ,aktiv inom kristen ekumenisk gemenskap,engagerad för familjen,fredsfrågorna, ett enat Europa samt med stöd av vissa egna erfarenheter av stressrelaterad sjukdom en förstärkt och förbättrad psykiatri .Är bekymrad för att övervakningssamhället kan gå för långt och minska det egna och folkrörelseansvaret för demokratin. Är också intresserad av promenader i naturen, naturmedicin och hälsa, historia och de nya medierna. Gillar även järnvägar och tåg. Favoritfilosofer: Immanuel Kant, Charles-Louis de Secondat Montesquieu, Nicholas de Condorcet och Arne Naess Favoritdikter:: "Det eviga" av Esaias Tegnér, "Vintergatan" av Zacharias Topelius och "Vi alla hör samman" av Inger Wendelhof -------------------------- '''FÖR KRISTEN ENHET'''FÖR ETT SAMMANHÅLLET EUROPA MED EUROPEISKA VÄRDERINGAR''' FÖR EN VÄRLD I FRED OCH I LÖPANDE DIALOG MED ETT FÖRSTÄRKT FN
This entry was posted in FREDS- och DEMOKRATIFRÅGOR--BROBYGGANDE mellan länder och kulturer, Livsstil och Kultur, Svensk politik, TRO och KRISTEN ENHET--BROBYGGANDE, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s